Lasius Niger Bakım Rehberi

Lasius Niger​

Subfamily: Formicinae Tribe: Lasiini

Bölge : Avrasya'da İskoçya ve güney Fennoscandia'dan güneye Fas, Cezayir ve açık deniz Atlantik Adalarına, doğuya Lübnan, Afganistan ve Himalaya platosundan orta Çin ve Formosa'ya, daha sonra kuzeyden kuzey Rusya'ya, güney Yakutsk ve Kamçatka'ya kadar bulunur. Kuzey Amerika'da Kuzeybatı Pasifik'ten Büyük Havza'nın çoğuna, Rocky Dağları'na ve kuzey Sierra Nevada'ya kadar uzanır.
Bakım SeviyesiClaustralKoloniMulti QueenAskerMajorUçuşKış Uykusu
A sınıfOlumlu40.000Monogoni - TKOlumsuzOlumsuzTemmuz-Ağustos4-5 ay ( Açıklama)

* Claustral nedir? : İlk işçi doğana kadar besin avına ihtiyaç duymamak.
* Bakım seviyesi nedir? : (A- kolay, B-orta, C-zor)
* Monogoni nedir? Kolonide yumurtlayan bir kraliçenin olmasıdır.


Nem & SıcaklıkBeslenme
Outworld - %30-%50, 18-28°C
Formicarium - %50-%70 21-24°C
Enerji: Şekerli Su
Protein: Böcekler

Genel bilgilendirme: Lasius niger Avrupa'nın en yaygın türlerinden biridir. Genellikle özellikle kasabalar, köyler ve taş ocakları dahil olmak üzere insanların olduğu yerlerde belirgindir. Yuvalar, duvarlarda, kaldırımlarda, ağaç kütüklerinde, açık ormanlık alanlarda, meralarda ve açık fundalıklarda oluşabilir. Ara sıra toprak binekler oluşur ve yiyecek arama yolları sıklıkla toprak yüzey tünelleriyle kaplanır. Bu tür saldırgandır ve diğer karıncalara kolayca saldırır.

İşçiler, genellikle çıplak yüzeylerde koşuşturdukları görüldükleri açık alanlarda cesurca yiyecek ararlar. Agresiftirler ve diğer karıncalara saldırırlar. Bazen toplanma yollarını, bazen de yaprak bitlerinin beslendiği bitkilerin gövdelerini toprağın yüzey tünelleriyle kapatırlar. Küçük omurgasızları temizlerler. Sezonun başlarında, dışarıda yiyecek kaynaklarının kıt olduğu zamanlarda, genellikle tatlı maddeler için evlere girerler ve baş belası olabilirler. Bu durum genellikle dışarıda gıda kaynakları daha bol olduğunda durur.

İşçilerin uzunluğu 2 ila 5mm, kraliçenin uzunluğu 7 ila 10mm erkek bireylerin(prenslerin) uzunluğu ise 3.5m ile 7mm arasındadır.

Oldukça hızlı üreyen bir türdür, iyi bir tırmanıcı denilebilir. İncelenen doğadaki kolonilerde multi kolonilere az rastlanmaktadır. Çok kısa sürede iyi bir popülasyona ulaşabilmektedir. Bakımı kolaydır. İlk işçiye kadar beslemeye ihtiyaç duymaz. İlk işçi çıktıktan sonra nanitik işçiler oldukça utangaçtır. Vereceğiniz besinlere yaklaşmaya kolay kolay tereddüt etmeyebilirler. Koloninizin en çok neyi sevdiğini öğrenmek için farklı şekerli karışımlar yapın. Çok az miktarda şekerli suyu yumurtaların çok daha yakınına yerleştirmelisiniz(bahsedilen şey koloninin hızlı gelişmesini isteyen insanlar için, elbette koloni çok acıktığı zaman nanitikler keşfe çıkarlar.) Yapışma ihtimaline karşın şekerli suyu bir yağlı kağıt, alüminyum folyo veya pamuğa bulayıp verebilirsiniz. Vereceğiniz protein çeşitlerini de bu şekilde verirseniz gelişim hızlanacaktır. İşçi sayısı arttıkça besini tüpün girişine koymaya başlayabilirsiniz.

Lasius niger türünde, yumurtadan larvaya 10-12 gün larvadan pupaya 10-14 gün pupadan işçiye 10-24 gün geçmektedir. 30 ila 50 gün arasında ilk işçi doğmaktadır.

Lasius niger kış uykusuna yatmaktadır. Bu kış aylarında aktif olmadıkları anlamına gelir. Lasius niger türü kolonini sağlıklı olabilmesi için kış uykusuna ihtiyaç duyar. Bu süre zarfında karıncalarınızı beslemenize gerek yoktur fakat kış uykusuna yatırmadan önce iyi besleme yapmalısınız. Karıncalarınızı 5 derece ila 10 derece arasında kış uykusuna yatırabilirsiniz. Koloninizin kaç derece kış uykusuna yattığına dikkat etmelisiniz, aksi takdirde koloniniz donarak ölebilir. Ekim'den Mart'a kadar kış uykusuna yatırılması tavsiye edilir.


 

Ekli dosyalar

  • Michal_Kukla_Lasius_niger_2.jpg
    Michal_Kukla_Lasius_niger_2.jpg
    47.8 KB · Görüntüleme: 50
  • 987180c6245baa29386e44f8651ced39.jpg
    987180c6245baa29386e44f8651ced39.jpg
    46.5 KB · Görüntüleme: 47
  • Lasius_niger_casent0005404_profile_1.jpg
    Lasius_niger_casent0005404_profile_1.jpg
    67.7 KB · Görüntüleme: 46
  • Lasius_niger_casent0005404_dorsal_1.jpg
    Lasius_niger_casent0005404_dorsal_1.jpg
    74.7 KB · Görüntüleme: 36

Karahan

Yumurta
Üye
Katılım
25 Eyl 2022
Mesajlar
44
Tepkime puanı
7
Puanları
8
Peki kaç günde bir besleyebilirim?
 
Üst